Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα αλουμινένια και PVC παράθυρα;

Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στα αλουμινένια και PVC παράθυρα, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι το αλουμίνιο είναι κατασκευασμένο από μέταλλο και τα PVC από πλαστικό. Από εδώ ξεκινάνε, οι διαφορές μεταξύ των δύο κουφώματα. Το αλουμίνιο είναι ισχυρό, δεν αλλάζει το σχήμα του ακόμα και μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας, επίσης έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, μονωτικές ικανότητες είναι χειρότερες στο κρύο από το PVC. Τα PVC κουφώματα είναι σχετικά πιο εύθραυστα από το αλουμινένια. Η περίοδος λειτουργίας των προφίλ του υλικού PVC είναι περίπου 30 χρόνια, Ενώ ορισμένες μάρκες, επενδύουν σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη ειδικών προφίλ με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και τα προφίλ τους έχουν 60 χρόνια λειτουργίας. Αυτό, βέβαια, επηρεάζει την τιμή. Τα προφίλ PVC έχουν άριστες μονωτικές ικανότητες, και θα βοηθήσει για να εξασφαλιστεί η μείωση του κόστους θέρμανσης.


Ποιο πλαίσιο είναι καταλληλότερο για το σπίτι, από αλουμίνιο ή PVC;

Αυτό είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα και εξαρτάται από το τι ακριβώς θα αποτελέσει το κούφωμα( δωμάτιο, βεράντα) και τον προβλεπόμενο προϋπολογισμό. Τα PVC κουφώματα πάντοτε συνιστώνται για εγκατάσταση σε κατοικημένες περιοχές, επειδή έχει καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση από το αλουμίνιο. Ωστόσο, υπάρχουν συστήματα αλουμινίου με προφίλ από θερμοδιακοπή , , αλλά η τιμή τους είναι πολύ υψηλότερη. Συνεπώς, για ένα πιο περιορισμένο προϋπολογισμό, σας προτείνουμε το PVC. Όταν πρόκειται για τζάμια στα μπαλκόνια τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προφίλ αλουμινίου με συνεχή γέφυρα, επειδή είναι εξαιρετικά ισχυρό και ανθεκτικό στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και η τιμή δεν υπερβαίνει κατά πολύ ενός προφίλ PVC.


Τι είναι Ενεργειακά Τζάμια - Τζάμι Χαμηλής Εκπομπής;

Τα ενεργειακά τζάμια ή τζάμια χαμηλής εκπομπής low-emissivity (Low-e), έχοντας μια ειδική επίστρωση στην μια πλευρά της επιφάνειας τους λειτουργούν σαν καθρέπτες στο υπέρυθρο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση της θερμικής ακτινοβολίας που διέρχεται μέσα από το τζάμι. Έτσι η θερμική ακτινοβολία του περιβάλλοντος δεν διέρχεται εύκολα μέσα από ένα τζάμι low-e, αλλά και αντίστροφα η θερμική ακτινοβολία του εσωτερικού χώρου δεν μπορεί εύκολα να διαφύγει προς τα έξω. Η επίστρωση που αναφέραμε παραπάνω είναι ως συνήθως film μετάλλων τόσο λεπτό που είναι διάφανο. Τα ενεργειακά τζάμια δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους, δηλαδή ως μονά τζάμια αλλά πάντα σε πολυεπίπεδες κατασκευές, όπως διπλά τζάμια και τριπλά τζάμια. Τέλος πρέπει να σημειώσουμε ότι με την χρήση των low-e τζαμιών μειώνεται κατά πολύ το ξεθώριασμα των χρωμάτων των αντικειμένων (κουρτίνες, έπιπλα, χαλιά, ...) στο εσωτερικό χώρο. Η χρήση των low-e τζαμιών γίνεται κυρίως σε οικίες και γραφεία, όπου η δαπάνη ψύξης και θέρμανσης παίζει σημαντικό ρόλο και η χρήση αυτού του τύπου τζαμιού μπορεί να επιφέρει αρκετή μείωση στο κόστος ψύξης και θέρμανσης.


Τι είναι η θερμοδιακοπη;

Στα απλά συστήματα αλουμινίου που γνωρίζουμε (χωρίς θερμοδιακοπη ή αλλιώς θα τα ακούσετε «κρύες σειρές») το προφίλ αποτελείται μόνο από αλουμίνιο (βλέπε φωτο1) . Επειδή το αλουμίνιο ως μέταλλο είναι καλός αγωγός της θερμότητας , πολλές φορές βλέπουμε στο προφίλ του κουφώματος (όχι τζάμια , αυτό είναι άλλο θέμα!) να δημιουργούνται υδρατμοί και υγρασία λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις , (έχει σημασία η περιοχή, η θέση του σπιτιού, η μόνωση κτλ ), αυτό τείνει να είναι σοβαρό πρόβλημα καθώς η υγροποίηση των υδρατμών δημιουργεί μεγάλες ποσότητες νερού που «τρέχουν» πάνω στο κούφωμα. Για τους παραπάνω λόγους, και για καλύτερη θερμομόνωση και κατ’ επέκταση για εξοικονόμηση ενέργειας, δημιουργήθηκαν τα συστήματα αλουμινίου με θερμοδιακοπη. Η θερμοδιακοπη είναι ένα κομμάτι πολυαμίδιο (ένα ειδος pvc) που τοποθετείται μεταξύ του εσωτερικού και εξωτερικού προφίλ αλουμινίου, το οποίο είναι κακός αγωγός της θερμότητας και μειώνει δραστικά την θερμική διαπερατότητα του κουφώματος.


ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΣΕ ΤΟΜΗ

ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ ΣΕ ΤΟΜΗ

Τι είναι ο κανονισμός ΚΕΝΑΚ;

Στις 9 Απριλίου του 2010 εγκρίθηκε ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ). Ο κανονισμός αυτός διαμορφώνει το πλαίσιο αρχών και καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Προβλέπει την ενσωμάτωση ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσής τους, την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος. Μεταξύ των άλλων θεσπίζει τα ενεργειακά πιστοποιητικά κι έτσι τα κτίρια θα κατατάσσονται σε κατηγορίες με βάση την ενεργειακή τους συμπεριφορά.

Μετά την 1η Οκτωβρίου 2010 όλες οι νέες οικοδομικές άδειες απαιτούν μελέτη ΚΕΝΑΚ. Η Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) αντικαθιστά τη μελέτη θερμομόνωσης και εκπονείται για κάθε νέο κτίριο, καθώς και για κάθε υφιστάμενο, εφόσον θα ανακαινίζεται ριζικά. Η ομάδα του beisnet, μέσω των συμβούλων βιοκλιματικού σχεδιασμού SAA-H, αναλαμβάνει μελέτες ενεργειακής απόδοσης κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) εκμεταλλευόμενη τη διεθνή εμπειρία και σιγουριά του SAA-i. Οι σύμβουλοι Βιοκλιματικού σχεδιασμού SAA-H συνεργάζονται με συνάδελφους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς, από τα πρώτα στάδια του σχεδιασμού, με στόχο την βελτιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου αλλά και την μελέτη κτιρίων με μηδενικές εκπομπές CO₂. Τα πιο σύγχρονα λογισμικά, αναγνωρισμένα σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο χρησιμοποιούνται για τον σκοπό αυτό. Ενδεικτικά τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται είναι το Energy Building 2010 (πιστοποιημένο λογισμικό Υ.Π.Ε.Κ.Α. (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) με αρ. έγκρισης 1933/6.12.2010.), Autodesk Ecotect Analysis 2011 για ανάλυση επιπέδων φυσικού φωτισμού και σκιάσεις, EDSL TAS v. 9.2.0 για θερμική ανάλυση και πρόβλεψη κατανάλωσης ενέργειας και ENVI-met για ανάλυση των ροών του αέρα γύρω από τα κτίρια.


Πως θα επιλέξετε κατάλληλο κούφωμα για το σπίτι σας;

 • Το κούφωμα θα πρέπει να σας παρέχει υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης.
 • Το πάχος του κουφώματος θα πρέπει να καλύπτει το επιλεγμένο άνοιγμα.
 • Οι μηχανισμοί πρέπει να είναι πιστοποιημένοι.
 • Ο συντελεστής θερμομόνωσης και αεροπερατότητας του κάθε κουφώματος να είναι σύμφωνος με τον κανονισμό ΚΕΝΑΚ.


Γιατί να αντικαταστήσω τα κουφώματα στο σπίτι μου;

Η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων εκτός από την εξοικονόμιση ενέργειας συμβάλει και

 • στην καλύτερη θερμομόνωση
 • καλύτερη ηχομόνωση
 • προστασία από διαρρήξεις
 • καλύτερο βαθμό στεγανότητας
 • προστασία από ηλιακή ακτινοβολίαΠλεονεκτήματα θερμομονωτικών κουφωμάτων

 • Μόνωση από το κρύο τον χειμώνα και την ζέστη το καλοκαίρι
 • Εξοικονόμιση ενέργειας από την θέρμανση
 • Αποφυγή της συμπύκνωσης των υδρατμών
 • Ηχητική μόνωση και χαμηλή διαπερατότητα αέρα